Gegrilde ananas

Deze gegrilde ananas is een perfecte afsluiter van een gezellig barbecue-moment of gewoon lekker als dessert. Heb je geen barbecue of geen zin om die aan te steken? Je kan dit gerecht ook maken in een (gril)pan. Om het helemaal af te maken kan je deze ananas serveren met een bolletje kokosijs (of vanille-ijs). Deze gegrilde ananas is een echte aanrader, klik onder de foto voor het recept en tips&tricks.

Ingrediënten (voor 3-4 personen):

 • 1 ananas (eventueel gesneden in de winkel)
 • ± 2-4 eetlepels (donker bruine) suiker en/of palmsuiker,… (naar smaak)
 • blauwe bessen (kan ook zonder)
 • munt en/of ananassalie
 • eventueel kokos- of vanille-ijs (zie bij tips&tricks voor plantaardige/melkvrije alternatieven)
 • eventueel amandel/ kokosschilfers voor de afwerking
 • eventueel beetje (neutrale) olie (bv. zonnebloem-, mais- arachide-, rijstolie,…)

Bereiding:

 • Schil de ananas en snijd deze in 8 parten of in schijven. (Je kan ook een ananassnijder gebruiken of je ananas laten snijden in de winkel). Hak een beetje munt en/of ananassalie fijn en zet opzij.
 • Wrijf de ananas in met bruine suiker (en bestrijk eventueel met een klein beetje olie, als de suiker niet goed blijft kleven). Als je veel ananassap hebt kan je de suiker ook mengen met het sap en de ananas daarmee insmeren.
 • Wrijf een klein beetje olie op de gril van de barbecue of de (gril)pan, zodat de ananas er zeker niet aanplakt.
 • Gril de ananas op de hete barbecue gril of bak de ananas in een hete (gril)pan. Draai regelmatig om en bak tot die een gekarameliseerde en goudbruine kleur heeft.
 • Haal de ananas voorzichtig van de barbecue (of uit de pan). Bestrooi met de gehakte kruiden. Serveer met de blauwe bessen en eventueel een bolletje ijs. Om het geheel nog wat specialer te maken kan je er wat kokos/amandelschilfers over strooien.
 • Genieten maar…..

Tips en tricks:

 • Vind je het moeilijk om de ananas te snijden? In sommige winkels (bv. AD Delhaize Schelle) staat er een machine om je ananas te schillen en te snijden, dat is super snel en handig want dan moet je er zelf niets meer aan doen. Geen machine in de buurt, in vele winkels verkopen ze toestelletjes om het snijden van een ananas te vergemakkelijken.
 • Als je de ananas in een pan bakt, is het soms makkelijker om de ananas iets kleiner te snijden.
 • Geen fan van ananas of wil je eens iets anders? Je kan deze ook vervangen door verse gehalveerde nectarines of perziken.
 • Bang dat de ananas door de rooster van de barbecue valt leg de ananas dan op een speciale barbecue-plaat / tussen een speciale klemrooster of een stukje aluminiumfolie (best dubbelgevouwen dikte) kan ook al helpen.
 • Wil je er graag eens sausje bij? Hieronder zijn enkele suggesties:
  • Je kan ananassap (of eventueel een beetje water) mengen met wat suiker en dit laten karameliseren/ indikken tot een siroop dat je over de ananas kan gieten (dit kan in een pannetje op het fornuis of in een aluminiumbakje op de barbecue).
  • Je kan wat blauwe bessen in een pannetje op het fornuis of in een aluminiumbakje op de barbecue opwarmen met een klein beetje suiker. Laat dit even pruttelen tot de bessen zacht zijn en klaar is de saus.
  • (Kant-en klare) frambozen/bessencoulis is er ook erg lekker bij.
 • Allergisch aan melk of liever een plantaardig alternatief voor ijs? Hieronder enkele opties:
  • Alpro® kokos-/ vanille-ijs (te koop bij o.a. Carrefour, Colruyt en Delhaize)
  • Professor Crunschnabel® Maromokotro snow white  pure coconut with Madagascan Bourbon vanilla (verkrijgbaar bij o.a. Delhaize). Dit ijs heb ik onlangs ontdekt en is super lekker en er zitten zelfs stukjes geraspte kokos in. Mmmmmm
 • Je kan de blauwe bessen ook vervangen door ander fruit of ze gewoon weglaten…
 • Als je amandelschilfers gebruikt ter afwerking, kan je deze even kort bakken in een droge pan (tot ze een beetje kleuren en geuren). Op die manier krijgen ze een nog lekkerdere smaak.
 • Ananassalie zal je niet direct in de winkel kunnen kopen. Maar je kan wel een plantje kopen (bij o.a. Horta)  en het in een bloempot op je terras zetten of in je tuin. Het is een redelijk gemakkelijk plant die snel groeit en in het najaar mooie roze eetbare bloemen geeft.
 • Nog vragen, opmerkingen, suggesties? Contacteer me via de contactpagina of reageer onder dit bericht.

Veel kook/smulplezier

 

Een reactie op “Gegrilde ananas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s