Frisse venkelsalade met appel en komkommer

Venkel is niet bij iedereen geliefd mede door zijn anijsachtige smaak. Ikzelf ben ook niet zo’n fan van die anijssmaak maar ik heb er iets op gevonden. Als je venkel combineert met zuur wordt de smaak veel milder en veel minder anijsachtig. Ik kies meestal voor wijnazijn of rijstazijn omdat deze zuren mooi in balans zijn waardoor de salade niet te zuur wordt. Dus ook voor diegene die niet zo houden van die specifieke smaak is dit recept geschikt. Je zal versteld staan van de lekkere, frisse smaak van deze salade. Het is niet moeilijk om te maken en je kan deze combineren met vis, vlees of gewoon veggie. De dressing is geen exacte wetenschap, Je maakt deze naar eigen smaak, sommige hebben het liever iets pittiger, andere liever iets zachter, sommige hebben het graag iets zuurder,…. Deze salade is echt een aanrader voor iedereen en laat je niet afschrikken door de venkel. klik onder de foto voor het recept en  tips & tricks.
Frisse venkelsalade met appel en komkommer II

Recept (voor ± 4 personen):
Ingrediënten:

 • 1 venkel
 • 1 appel
 • ± 1/2 komkommer of 1 kleine komkommer
 • 1 (kleine) rode ui of sjalot
 • eventueel 2-3 stengels (witte) selder (best jonge selder of de binnenste stengels)
 • ± 4-8 eetlepels rijstazijn of 4-6 eetlepels witte wijnazijn ( een (flinke) geut)
 • eventueel verse kruiden (bieslook, peterselie, dille,….)
 • Voor de dressing (naar smaak):
  • ± 4-6 eetlepels light dressing (“light mayonaise”) of mayonaise of veganaise (voor een ei-vrije/ vegan versie)
   Of vervang eventueel de helft van de mayonaise (ligt dressing, veganaise) door natuur yoghurt of plantaardig alternatief voor yoghurt (2-3 eetlepels van elk).
   Of het kan ook met alleen yoghurt (of een plantaardig alternatief ), voeg eventueel beetje (±1-2 eetlepels) zonnebloem-,olijf-,…olie toe naar smaak.
  • ± 1-3 koffielepels graanmosterd
  • eventueel 1 mespuntje gewone mosterd (voor een iets pittigere dressing)
  • ± 1-3 eetlepels ( witte wijn)azijn, rijstazijn, citroen,.. of een combinatie…
  • peper, zout,…
  • eventueel beetje honing of zoetstof (als je het iets milder/ minder zuur wilt)
  • …..
 • eventueel gehakte noten (cashewnoten, walnoten, amandelen,…), zaden, pitten,… of een combinatie
 • eventueel eetbare bloemen,…
 • mooie kom of serveerschaal

Bereidingswijze:

 • Reinig de venkel en verwijder eventueel de buitenste delen. Snijd de stelen eraf, als er nog fijne groene haartjes aanhangen hou deze opzij (lijken qua uitzicht op “dille haartjes”). Snijd de venkel in 2 en verwijder de harde kern. Snijd elke helft nog eens in 3 of 4 en snij daarna in stukjes.
 • Doe de venkel in een kom en doe er (een geut) (wijn)azijn of rijstazijn bij. Meng goed zodat alle stukjes een beetje azijn op zich hebben. De bedoeling is dat elk stukje een beetje azijn heeft maar ook niet te veel want dan wordt het te zuur…
 • Reinig ondertussen de appel, komkommer, rode ui/sjalot en eventueel de selderstengels. Snijd de appel in blokjes en de komkommer in halve/kwart schijfjes. De rode ui/sjalot kan je in fijne ringen snijden of in kleine stukjes. Snijd de selder in (fijne) boogjes.
 • Hak de venkelharen en de verse kruiden. Doe alle groenten en de appel in een kom samen met de vers gehakte kruiden en “venkelharen” en meng deze onder elkaar.
 •  Maak nu de dressing: meng de light dressing/mayonaise/veganaise eventueel met de natuur yoghurt (of plantaardig alternatief) (of meng de yoghurt eventueel met een beetje olie naar smaak). Voeg naar smaak o.a. graanmosterd, gewone mosterd, (wijn)azijn/rijstazijn/citroen, peper, zout, eventueel verse kruiden,… toe. Meng goed, proef en voeg eventueel nog iets toe naar smaak. Als de dressing te dik is kan je een paar druppels water toevoegen (niet te veel want dan wordt het waterachtig).
 • Meng de dressing onder de salade (beetje per beetje, zodat je niet te veel dressing hebt). Doe in een mooie kom of serveerschaal en werk eventueel af met verse kruiden, gehakte noten, zaden, pitten, eetbare bloemen,….
 • Eet smakelijk…

Tips & tricks

 • Liever een maaltijdsalade? Meng er dan gegaarde (volkoren) pasta,Griekse pasta, rijst, aardappel,…. onder. Je kan er eventueel ook stukjes vlees, vis, ei of iets plantaardig aan toevoegen naar smaak.
 • Doe de salade eens op een (geroosterde) (bruine/volkoren) boterham, stokbrood, pistolet, cracker, toast,… als broodbeleg. Of eet er een stukje (bruin/volkoren) brood bij.
 • Deze salade kan je ook meenemen als lunch, serveren bij een zomerse barbecue of picknick,…
 • Rijstazijn is te koop in de meeste supermarkten (meestal bij de Oosterse/wereld producten). (Ik gebruik Rice Vinegar for sushi van het merk Saitaku®, te koop bij o.a. Delhaize en Albert Heijn)
 • Je kan er ook andere groenten (en fruit) aan toevoegen naar smaak (bv; radijs, lente-ui, mais uit blik,…). Voeg bijvoorbeeld  eens wat granaatappelpitjes toe, deze zorgen voor een speciaal effect en geven een mooi kleurtoets aan de salade. Varieer naar smaak en naargelang het seizoensaanbod,… .
 • Een lekkere combinatie (vind ikzelf) is deze salade met gerookte of gestoomde  zalm en fijngehakte dille (en eventueel peterselie). Maar je kan deze salade ook serveren bij kip, vlees, gekookte eieren, vis, schaaldieren,… of met iets veggie, naar smaak.
 • Je kan ook verse kruiden onder de dressing mengen.
 • Is het toch iets te zuur voeg een beetje honing, bloemsuiker of zoetstof toe.
 • Voor mensen met een ei-allergie of veganisten kunnen veganaise gebruiken (zelf te maken of te koop in natuur/biowinkels).
 • Je mag zelf kiezen of je de schil van de appel, de komkommer er aan laat of niet.
 • Nog vragen, opmerkingen, suggesties? contacteer me via de contactpagina of reageer onder dit bericht.

Veel kook/smulplezier….

Een reactie op “Frisse venkelsalade met appel en komkommer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s