Paprika met gehaktballetjes

Het is eens iets anders dan balletjes in tomatensaus of balletjes met selder. Dit gerecht zit boordevol smaak en is super lekker. Het is niet zo moeilijk om te maken en je kan het ook op voorhand klaarmaken. Onderaan bij tips & tricks vind je opties voor een vegetarische/vegan versie. In dit gerecht voeg ik een aantal dingen toe aan het gehakt om het meer smaak te geven maar het kan ook zonder als je dat wil. Je kan bij dit gerecht  bulgur, quinoa, (bruine) rijst of volkoren pasta,…  serveren.  Het is een echte aanrader voor het hele gezin. Klik onder de foto voor o.a. het recept…

Paprika met balletjes

Recept (± 2-4 personen):
Ingrediënten:

 • ± 400-500g gehakt (kalfsgehakt, kalf/rundsgehakt, kippengehakt,…..)
 • voor het gehaktmengsel:
  • 1-2 sjalotten
  • (platte) peterselie
  • 15-20g amandelschaafsel (geschaafde amandelen)
  • kruiden: Provençaalse kruiden, look(poeder), currypoeder, paprikapoeder, peper, zout,…
 • 4 paprika’s, 2 rode en 2 gele (andere kleuren combinaties mogen ook, maar geen groene)
 • 250g champignons (bruine, kastanje champignons)
 • 1 ui (of 2 sjalotten)
 • (vlees)bouillon (blokje of poeder) (naar smaak)
 • water (om te bevochtigen)
 • kruiden: paprikapoeder, currypoeder, look(poeder), peper, zout, …. naar smaak
 • (olijf-, rijst-) olie
 • Maizena Roux® (bruine verpakking) om te binden
 • (groen van) lente-uien (voor de afwerking)
 • bulgur, quinoa, (bruine) rijst, (volkoren) pasta,…

Bereidingswijze:

 • Schil de sjalot, was de peterselie en dep droog. Snijd/hak de sjalot en de peterselie fijn (kan eventueel ook in een hakmolentje). Doe het gehakt in een kom en voeg fijngesneden sjalot, fijngesneden peterselie, kruiden en geschaafde amandelen toe (let op dat je voldoende kruid). Meng alles goed en rol gehaktballetjes van ± 3cm ∅.
 • Reinig en snijd paprika in stukken. Maak de champignons proper en snijd in plakken (of in kwarten). Schil de ui en snijd in stukjes.
 • Zet een pan op het kookvuur en verhit een beetje olie in de pan. Bak de gehaktballen goudbruin, zodat ze langs alle kanten een mooi korstje hebben. Laat even bakken tot ze bijna gaar zijn. Haal de gehaktballen uit de pan.
 • Doe terug een beetje extra olie in de pan en verhit. Doe de ui en de paprika erin en laat even bakken (roer af en toe). Voeg de champignons en een beetje paprikapoeder toe en roerbak nog even.
 • Bevochtig met water en breng op smaak met de bouillon(blokje). Zorg dat je voldoende water toevoegt, want dit wordt de saus (maar ook niet overdrijven met vocht, je kan later nog toevoegen). Kruid naar smaak met o.a paprikapoeder, currypoeder, look(poeder), peper.
 • Zet een deksel op de pan of leg er een stukje bakpapier op. Laat rustig sudderen tot de paprika’s bijna gaar zijn (mogen niet uit elkaar vallen), roer af en toe.
 • Terwijl alles suddert: Kook de bulgur, quinoa, (bruine) rijst of (volkoren) pasta,… in ruim (licht gezouten) water gaar, zoals aangegeven op de verpakking.
 • Als de paprika’s gaar zijn (maar niet uit elkaar vallen), bind de saus met Maizena Roux® donker. Voeg beetje bij beetje (al roerend) Maizena Roux toe tot de gewenste dikte. Laat even koken en verlaag daarna terug het vuur. Voeg de balletjes toe en laat nog enkele minuten op een zacht vuurtje staan. Proef en kruid eventueel naar smaak.
 • Was en snijd de lente-ui terwijl in fijne ringen.
 • Werk het gerecht af met fijngesneden lente-ui en serveer met de gekookte bulgur, quinoa, (bruine) rijst of (volkoren) pasta,…

Tips & tricks:

 • Plakt het gehakt te hard? Voeg een klein beetje paneermeel of amandelmeel toe (niet te veel want anders kan het te droog worden).
 • Wil je liever “gewone” gehaktballetjes (zonder toevoegingen)? Kruid eventueel het gehakt naar smaak en rol er balletjes van. Let wel op dat je het gehakt voldoende kruid of op voorhand gekruid gehakt gebruikt, dat het geen ‘smaakloze balletjes’ worden.
  Als je bv. niet graag sjalot of amandelnoten hebt kan je deze weglaten. Maak het gehakt zoals je het zelf lekker vindt. Het is belangrijk dat de ingrediënten fijn genoeg zijn zodat de balletjes niet uit elkaar vallen, gebruik eventueel een hakmolentje (fijn, maar geen moes).
 • Je kan voor een rijkere smaak een deel van het water vervangen door kant-en-klare fond (meestal te koop in glazen bokalen) of zelfgemaakte bouillon.
 • Om er voor te zorgen dat het gerecht kleurrijk oogt, kan je verschillende kleuren paprika’s combineren. Gebruik geen groene paprika’s want deze zorgen voor een bittere smaak. Wist je dat, groene paprika’s geen aparte soort zijn, het zijn gewoon onrijpe gele, rode of oranje paprika’s.
 • Voor een vegetarische of veganistische versie:
  • Kan je het gehaktballetjes vervangen door bv. vegetarisch gehakt, vegetarische balletjes, Quorn® stukjes, (gemarineerde) tofu,…. naar smaak. Bak ze eventueel kort in de pan en voeg ze daarna toe aan het gerecht.
   (Let wel op want bv. Quorn® heeft soms een langere gaartijd en moet dus vroeger aan het gerecht worden toegevoegd, lees best eerst de aanwijzingen op de verpakking).
  • Peulvruchten (bv. kikkererwten, edamame boontje, witte bonen, rode bonen,…)  zijn ook goed geschikt, voeg ze (vooraf geweekt en gegaard of  uit blik/glas en afgespoeld) toe aan het pannetje. Je kan ook een combinatie van (verschillende) peulvruchten, noten,… gebruiken.
  • Vervang de vleesbouillon door groentebouillon.
 • Je kan het ook op voorhand maken (in een grotere portie) en invriezen in kleinere porties. Handig op drukke dagen wanneer je minder tijd hebt om te koken. Het is ongeveer 4 weken houdbaar in de diepvries (nadien kan de kwaliteit en de smaak afnemen).
 • Is de saus te dik geworden? Voeg een beetje extra vocht (bouillon,..) toe.
 • Heb je een allergie? Vraag dan aan je slager of het gehakt vrij is van dat allergeen want er kan o.a. melk, gluten, eieren,… inzitten. Sommige slagers maken op bestelling gehakt dat vrij is van dat allergeen.  Let ook op met bv. de bouillon die kan ook allergenen zoals melk, gluten,… bevatten.
 • Maizena Roux® bevat geen melk maar wel gluten, let op want Maizena Express® bevat wel melk. Je kan de saus ook binden op andere manieren zoals je zelf wilt.
 • Voor meer smaak kan je eventueel een klein beetje sojasaus of glutenvrije variant  toevoegen aan de saus, let wel op want het is redelijk  zout.
 • Je kan ook kiezen voor een combinatie van bulgur, quinoa, (bruine) rijst,…
  Bosto® heeft sinds kort een heel gamma van o.a. bulgur, quinoa,… in handige kookbuiltjes wat het combineren makkelijk maakt. Nog een pluspunt is dat het kleine kookbuiltjes zijn en de kooktijd van allemaal het zelfde is. Na het koken laten uitlekken, de verschillende dingen samen in een kom doen, mengen en je hebt een heerlijke combinatie van verschillende graanproducten. Ik heb deze keer gekozen voor een combinatie van bulgur en quinoa, varieer en combineer naar smaak.
 • Voor de afwerking kan je ook werken met gehakte peterselie, gehakte of geschaafd (amandel)noten,.. naar smaak.
 • Als je last hebt van paprika kan je deze eventueel schillen met een dunschiller. Let wel op want dan kan die makkelijker uit elkaar vallen in het gerecht.
 • Nog vragen, opmerkingen, suggesties? Contacteer me via de contactpagina of reageer onder dit bericht.

Veel kook/smulplezier….

Logo

Paprika met balletjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s