Simpele krokante muesli naar ieders smaak

Crunchy muesli’s en granola’s zijn hip en er bestaan heel veel verschillende soorten. Maar jammer genoeg zijn ze niet allemaal even gezond als ze zich voordoen (zie onderaan bij tips & tricks voor meer informatie).  Je kan het ook makkelijk zelf maken en variëren naar eigen smaak. Hieronder geef ik een (basis)recept waaraan jezelf extra’s kan toevoegen naar smaak. Je kan variëren met verschillende soorten noten, zaden, pitten en gedroogd fruit. Het is lekker als snack, bij het ontbijt, als tussendoortje,… Ook kinderen zullen er dol op zijn. Klik onder de foto voor o.a. het recept…

Granola naar ieders smaak

Recept:
Ingrediënten:

 • 200g havervlokken
 • ± 3-6 eetlepels ahornsiroop (naar smaak) (zie tips & tricks voor andere opties)
 • ± 4 eetlepels zonnebloemolie
 • 1 eetlepel vanille extract (aroma)
 • ± 1 mespunt kaneel (naar smaak)
 • een snuifje zout (niet te veel)
 • ± 120-160g noten (amandelnoten, pistachenoten, pecannoten, walnoten,….) en/of zaden (lijnzaden, sesamzaden,…) en/of pitten (zonnebloempitten, pompoenpitten,….) Of een combinatie
 • eventueel ± 30-60g rozijnen of ander gedroogd fruit,…. naar smaak

Bereidingswijze:

 • Verwarm de oven voor op 150°C
 • Hak de noten in grove stukken.
 • Doe alle ingrediënten (behalve de rozijnen / gedroogd fruit) in een kom en meng alles goed onder elkaar.
 • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Stort het mengsel op de bakplaat en verdeel over heel de bakplaat.
 • Bak ± 25 minuten in een voorverwarmde oven van 150°C. Haal de bakplaat Simpele krokante mueslivoorzicht uit de oven. Schuif de krokante muesli  met bakpapier op een groot dienblad (of iets dergelijks). Meng eventueel rozijnen en
  ander gedroogd fruit onder de gebakken granen en laat verder afkoelen.
 • Bewaar het in een afgesloten (luchtdichte) pot.

Tips & tricks:

 • De krokante muesli is ± 4 weken houdbaar in een luchtdichte pot.
 • Je kan de krokante muesli maken met wat jij en je huisgenoten lekker vinden.
 •  De krokante muesli kan je ook cadeau geven. Maak de krokante muesli, verpak deze mooi in bv. een glazen pot met strik en verras de ontvanger met lekkere zelfgemaakte krokante muesli.
 • Heb je coeliakie? Kies dan voor glutenvrije haver en let op dat alle andere toevoegingen geen gluten bevatten.
 • Havervlokken en havermout zijn niet het zelfde. Havermout is veel fijner wordt o.a. gebruikt voor havermoutpap, havervlokken zijn grover van structuur en worden vaak gebruikt in o.a. muesli.  Voor dit recept heb je havervlokken nodig, deze zijn te koop bij o.a. Delhaize, Bioplanet, pit-pit.com,….
 • Je kan de ahornsiroop ook (deels) vervangen door honing of agavesiroop, maar de smaak kan verschillen. Voeg eventueel een klein beetje (± 1 koffielepel) water toe want honing en agavesiroop zijn dikker van structuur en vaak heb je er minder van nodig (smaken zoeter).
 • Wil je liever een suikervrije/ suikerarme variant? Vervang dan de ahornsiroop  door zoetstof , let op de verhoudingen deze verschillen van merk tot merk en de smaak kan ook verschillen. Voeg de zoetstof toe naar smaak en je kan het combineren met ahornsiroop,… (bv. half/half). Let ook op met het gedroogd fruit want dat bevat meer suiker dan vers fruit.
  Je kan het zo zoet maken als jezelf wilt (let op dat het geen suikerbom wordt).
 • Voor kinderen kan je beter werken met ahornsiroop, honing of agavesiroop want zoetstoffen zijn niet zo goed voor hen.
 • Let op dat je niet te veel ahornsiroop, zoetstof,… toevoegt want de rozijnen en het gedroogd fruit zorgen ervoor dat het nog zoeter wordt. Overdrijf niet met de hoeveelheid gedroogd fruit want deze zijn wel rijk aan vezels maar bevatten meer suiker dan vers fruit.
 • Wil je graag gedroogde dadels of vijgen toevoegen? Deze kan je in stukjes gesneden toevoegen aan het mengsel voor het bakken, gebruik dan wel minder ahornsiroop,… want deze zorgen voor een extra zoete smaak.
 • Voor extra vezels kan je 1-3 eetlepels (haver)zemelen toevoegen aan het mengsel. Let wel op dat je niet te veel toevoegt want dan kan het mengsel droger worden.
 • Combineer de krokante muesli met een melkproduct (natuur yoghurt, (magere) melk of plantaardige alternatieven,… en vers fruit, voor een lekker ontbijt of tussendoortje. Je kan enkele eetlepels krokante muesli ook eten als snack in plaats van bv. een granenkoek.
 • Hou je van chocolade? Je kan eens een beetje cacaopoeder toevoegen aan het mengsel voor het bakken en/of kleine stukjes donkere chocolade toevoegen na het bakken (en afkoelen). Kies best voor donkere chocolade met een hoog percentage cacao deze bevatten minder suiker, maar boven de 75% cacao kan de chocolade redelijk bitter smaken.
 • Bij kant- en klare varianten kies je best diegene die minder dan 10-15g suiker per 100g en minimum 3g vezels per 100g bevatten. Deze informatie vind je terug in de voedingswaardetabel en fabrikanten zijn verplicht om deze voedingswaardetabel op hun verpakkingen te zetten. Klik hier voor de criteria en een uitgewerkt voorbeeld.  Criteria granola en crunchy muesli's
 • Nog vragen, opmerkingen, suggesties? Contacteer me via de contactpagina of reageer onder dit bericht.

Veel kook/experimenteer/smulplezier…

Simpele krokante muesli (serveersuggestie)

Logo

Wil je meer tips om een gezond ontbijt samen te stellen, klik hier.

Een reactie op “Simpele krokante muesli naar ieders smaak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s