De smaak van een klassieke bechamel-/kaassaus is vaak moeilijk te evenaren voor mensen die geen melkproducten mogen eten. Dus ben ik opzoek gegaan naar een lekker en melkvrij alternatief voor de klassieke bechamel-/kaassaus. Daarnaast heb ik er meteen ook een praktisch recept bijgezet waarin je de saus kan verwerken, namelijk prei met ham uit de oven. Het is een variatie op de klassieke witloofrolletjes met hesp uit de oven. Je kan dit recept natuurlijk ook met witloof maken en voor diegene die niet perse melkvrij moeten eten, kunnen hierin de klassieke variant verwerken. Klik onder de foto voor o.a. de recepten,….
Hieronder vind je eerst het recept voor de melkvrije variant op de klassieke bechamelsaus. Wil je meteen naar het recept voor prei met ham uit de oven? Klik hier.
Melkvrije kaas-/bechamelsaus:
Dit recept is geïnspireerd op een aantal recepten uit o.a. vegan, veggie kookboeken en op mijn eigen experimenteren in de keuken. Ik ben op zoek gegaan naar die smaak, consistentie,.. die het dichtst aanleunt bij de klassieke variant. Ik heb er spinazie aan toegevoegd omdat dit volgens mij wel een meerwaarde geeft en nog een pluspunt is dat je direct meer groenten hebt bij de maaltijd. Maar je kan de spinazie en de ui ook weglaten. Daarnaast wil ik er even bij vermelden dat ik de saus heb gemaakt zoals de klassieke variant en dus niet perse gezonder is dan de klassieke kaas/bechamelsaus. Het recept hieronder is voor een grote portie maar je kan ook alle ingrediënten halveren voor een kleinere portie of een gedeelte invriezen.
Recept:
- 100g bloem
- 100g plantaardig (bak)vetstof (margarine) bv. Alpro® bakken en braden
- ± 800ml amandeldrank, haver-amandeldrank, haverdrank,…. (eventueel ongezoet naar smaak)
- 2-4 eetlepels edelgist (naar smaak)
- kruiden: peper, zout, lookpoeder, muskaatnoot
- 300-350g diepvries spinazie
- 1 (kleine tot middelgrootte) ui
- klein beetje (max. 1 eetlepel) plantaardige (bak)vetstof of olie (om de spinazie te stoven)
Bereidingswijze:
- Schil de ui en snijd in kleine stukjes.
- verwarm een beetje vetstof in een pan en fruit de ui.
- Voeg de spinazie toe en roer. Kruid naar smaak, laat gaar stoven en roer af en toe. Zet even opzij.
- Laat 100g plantaardige (bak)vetstof rustig smelten in een grote kookpot.
- Voeg de bloem toe en roer met een garde tot het goed gemengd is. (klassieke roux) (ook de randen)
- Voeg nu beetje bij beetje voorzichtig de amandel- en/of haverdrank toe terwijl je constant roert. Dus je giet er een beetje vocht bij je roert en als deze volledig is opgenomen, voeg je terug een beetje vocht toe enz. Doe dit tot de gewenste dikte.
- Kruid naar smaak met peper, zout en eventueel nootmuskaat.
- Voeg edelgist en lookpoeder toe, dit zorgt mee voor de kaasachtige smaak.
- Voeg ook de gestoofde spinazie toe en meng goed.
- Proef en kruid eventueel bij naar smaak.
Tips & tricks:
- Edelgist is niet hetzelfde als de gist waarmee je brood bakt. Het is te koop in de meeste bio-en natuurwinkels, bijvoorbeeld bij Bio-Planet. Je kan het ook online kopen bij bijvoorbeeld Pit-pit.com.
- In sommige veganistische kookboeken spreken ze over de kaasachtige smaak van edelgist, dat is zeker waar. Maar ik heb ontdekt als je edelgist combineert met een klein beetje lookpoeder (niet mee overdrijven want anders gaat het overheersen), dat dat de smaak nog verbeterd.
- Je kan zoals eerder gezegd de spinazie en de ui gewoon weg laten als je dat wil (structuur, smaak kunnen mogelijks verschillen).
- Let op dat de bloem fijn is en dat er geen brokjes inzitten. Als er wel brokjes in de bloem zitten kan je de bloem best zeven voor gebruik.
- Ik heb de gewone klassieke (geroosterde) amandeldrank en ook al de haver-amandeldrank van Alpro® gebruikt. Maar je kan kiezen naar eigen smaak welk plantaardig alternatief je gebruikt voor koemelk. Ik kies meestal niet voor de ongezoete varianten (van Alpro®) omdat die qua smaak meer opvallen in (hartige) gerechten naar mijn mening, maar ieder heeft zijn eigen smaak en voorkeur.
- Je kan eventueel nog een beetje geraspte plantaardig alternatief voor kaas toevoegen of een alternatief voor smeerkaas. Klik hier en ontdek een aantal plantaardige alternatieven.
- Deze saus is volledig plantaardig en dus ook geschikt voor mensen die plantaardig (vegetarisch, vegan) eten.
- Je kan deze saus ook nog gebruiken in andere recepten waar ze de klassieke variant gebruiken of het in eigen creaties verder verwerken.
Prei met ham uit de oven
Recept (voor 2-3 personen):
Ingrediënten:
- 4 (middelgrootte tot dikke) preien
- 4 sneden ham (zie tips en tricks voor meer info)
- 1 recept melkvrije kaas-/bechamelsaus of klassieke variant (gemaakt met 100g bloem, 100g vetstof en ± 800ml melk)
- Kruiden naar smaak
- paneermeel, amandelmeel en eventueel amandelschilfers
- eventueel geraspte kaas of plantaardig alternatief naar smaak.
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Reinig de preien en snijd eventueel te lange preien in twee.
- Gaar de preien door ze te stomen of te koken. Let op dat de preien niet uit elkaar vallen.
- Wikkel de ham rond de preistengels. Bij dunnere preien kan eventueel anderhalf of twee stukken prei in de snede hesp rollen. Doe dit ook voor de andere snede hesp en stukken prei.
- Neem een ovenschotel en vet deze eventueel een beetje in.
- Leg een bodempje saus in de ovenschotel. Schik daarbovenop de prei met de ham.
- Giet de rest van de saus erover (of totdat de schotel bijna vol is).
- Strooi er paneermeel en eventueel amandelmeel en/of amandelschilfers over. Je kan dit ook combineren of vervangen door geraspte kaas (of plantaardig alternatief).
- Zet de schotel ± 15-25 minuten in de voorverwarmde oven op 180°C. Het is klaar als het korstje gekleurd is en de inhoud warm is.
- Haal de schotel voorzichtig uit de oven.
- Serveer met bv. volkoren pasta, gekookte aardappelen, bruin/volkoren brood,….
Tips & tricks:
- Is de bovenkant te licht van kleur, verhoog de oventemperatuur en verleng eventueel de baktijd. Wordt de bovenkant te donker van kleur, verlaag de oventemperatuur. (Elke oven is verschillend)
- Je kan de ham ook eens vervangen door bv. sneetjes kipfilet of kalkoenham of je kan het ook weg laten voor een plantaardige variant.
- Voor het korstje gebruik ik paneermeel met daarbij een beetje amandelmeel en amandelschilfers. Maar je kan het ook bestrooien met geraspte kaas (of plantaardig alternatief) of een combinatie van de verschillende opties.
- Je kan het ook een dag op voorhand maken (en het bewaren in de koelkast), maar laat het dan wat langer warmen in de oven.
- Sinds de nieuwe voedingsdriehoek raad het Vlaams Instituut voor gezond leven aan niet meer dan 50g vleeswaren per dag te consumeren (en niet alle dagen). Dit mede omdat de nitrieten (o.a. E250) die er in verwerkt worden mogelijks kankerverwekkend zijn. Maar daar heeft de voedingsindustrie al iets op gevonden. Sommige producenten halen de nitrieten uit hun producten en dat zetten ze in het groot op hun verpakkingen, zodat het goed zou opvallen. Dat is wel handig om het terug te vinden. Maar als je geen ham zonder nitrieten vindt, de gewone versie kan geen kwaad zolang je er niet mee overdrijft.
Nog vragen, opmerkingen, suggesties? Contacteer me via de contactpagina of reageer onder dit bericht
Veel kook/ smulplezier…
