Voor mensen met een melkallergie is het niet altijd makkelijk om kaas te vervangen of kaas te schrappen uit hun voeding. De laatste jaren zijn er vele alternatieven op de markt gekomen, dit mede door de groter wordende vraag naar veganistische producten. Ook mensen met o.a. een melkallergie hebben hier hun voordeel bij, want er zijn steeds meer alternatieven beschikbaar (verderop meer hierover). Zelf ben ik beginnen experimenteren met cashewnoten om een lekker alternatief voor kaas zelf te maken. In het recept maak ik gebruik van kokosolie, ik ben er niet echt een voorstander van maar in dit recept is de hardheid van kokosolie een must. Het zorgt mee voor de structuur van de cashewkaas en zorgt ervoor dat we de cashewkaas uit de vormpjes krijgen (te vergelijken met de structuur van Boursin en Rambol.). Kokosolie is eigenlijk niet zo goed omdat het veel meer verzadigd vet bevat dan andere plantaardige oliën zoals olijf- en zonnebloemolie. Het Vlaams instituut voor Gezond Leven raad het niet af maar raad aan om het beperkt te gebruiken. Het recept is niet al te moeilijk en je kan er eindeloos mee variëren naar smaak. Je zal er echt van versteld staan…. Klik onder de foto voor o.a. het recept, lekkere combinaties, tips en tricks, meer melkvrije alternatieven,…
Basisrecept (voor 3 cashewkaasjes):
Ingrediënten:
- 150g cashewnoten (natuur en ongeroosterd) -> 1 nacht laten weken in water
(doe de cashewnoten in een kom, voeg water toe tot deze onder staan, laat dan een nacht weken in de koelkast) - 25-30g neutrale kokosolie (anders krijgt je cashewkaas een kokossmaak)
(bv. bij Aldi Orabella Biologische kokosolie, neutrale smaak 460g/500ml) - 50ml water
- ± 1-3 koffielepels citroensap (naar smaak)
- ± 1-2 koffielepels edelgistvlokken (te koop bij o.a. bio-en natuurwinkels, bv. bij Natuurhuis Antwerpen/Merksem of Je kan het bestellen bij pit-pit.com,…)
(het kan ook zonder maar zorgt mee voor de “kaasachtige” smaak) - zout (naar smaak)
- (verse) kruiden (bv. tuinkruiden, paprikapoeder, Provençaalse kruiden, look,… ),… naar smaak ter afwerking (zie ook bij lekkere combinaties)
- silicone vormpjes of kommetjes (bekleed met plastiek folie of bakpapier)
- plantaardige olie om de vormpjes in te vetten (bv. zonnebloemolie)
Bereidingswijze:
- Smelt de kokosolie door deze lichtjes te verwarmen.
- Doe de geweekte cashewnoten (zonder het vocht) in de blender/mixer samen met het water, de gesmolten kokosolie, het citroensap, de edelgist en het zout en mix tot een gladde massa. Proef en kruid naar smaak.
- Werk de cashewkaas eventueel af met (verse) kruiden,… naar smaak (zie ook lekkere combinaties). Je kan het mengsel ook in drie delen en elk cashewkaasje een andere smaak geven.
- Vet de vormpjes in met plantaardige olie, dit zorgt ervoor dat de cashewkaas straks makkelijker uit de vormpjes komt.
- Doe de cashewkaas in de ingevette vormpjes en tik het vormpje (voorzichtig) tegen het werkblad zodat de kaas egaal verdeelt wordt over het vormpje.
- Laat ± 1-2uur opstijven in de diepvries (zo kan de kokosolie terug vast worden) en zet het daarna tot gebruik in de koelkast. Het kan zijn dat de kaas door het invriezen een beetje te hard wordt maar dat kan geen kwaad na een tijdje in de koelkast wordt deze terug zachter.
- Ontvorm voorzichtig de cashewkaasjes en serveer. Werk eventueel af met wat verse kruiden, eetbare bloemen,…
- Lekker bij het aperitief met (volkoren) dipstokjes of toastjes, op de boterham, in gerechten,…
Lekkere combinaties:
- Cashewkaas met tuinkruiden: meng vers gehakte tuinkruiden (bv. bieslook, peterselie,..) en eventueel look(poeder) onder het mengsel
- Cashewkaas met (gerookte) paprikasmaak: meng ± 1 kleine koffielepel paprikapoeder onder het mengsel. Voor een gerookte smaak voeg een mespuntje gerookt paprikapoeder toe.
- Cashewkaas met Provençaalse kruiden: voeg Provençaalse kruiden, eventueel oregano en (eventueel) look(poeder) naar smaak toe aan het mengsel
- Cashewkaas natuur (met peper en zout): voeg zout en peper toe naar smaak.
- Pikante cashewkaas (voor diegene die houden van pikant): Voeg wat chili of Cayennepeper toe aan het mengsel en eventueel wat paprikapoeder naar smaak.
- …
Er zijn eindeloos veel mogelijkheden en je kan variëren naar eigen smaak. Wat is jouw topcombinatie?
Ps. Bij het ontdekken van nieuwe lekkere combinaties wordt de lijst verder aangevuld.
Extra variatiemogelijkheid van cashewkaas tot lekkere spread:
Je kan van deze cashewkaas ook een spread/ smeerkaasvariant maken. Voeg ±75ml water toe (of tot de gewenste dikte), laat de 25g kokosolie weg en kruid naar smaak. Doe het mengsel na het mixen in een afsluitbare bokaal/pot en zet in de koelkast tot gebruik.
Ook hier kan je eindeloos in variëren, hieronder enkele voorbeelden:
- Mix wat gestoomde/gekookte broccoli onder het mengsel voor een lekkere broccoli-cashewspread. Je kan er ook andere groenten onder mixen zoals gegaarde wortelen, erwten,…
- Mix (verse) kruiden zoals bieslook, peterselie, salie, oregano, tijm, rozemarijn,… onder het mengsel voor een kruidige cashewspread. Of andere kruiden naar smaak…
- …
Je kan deze spread ook gebruiken op een pizza (i.p.v. tomatensaus), maar ook op de boterham, als dip, in een (volkoren)wrap,… Er zijn eindeloos veel mogelijkheden.
Tips & tricks:
- Mixt het moeilijk of is het mengsel te droog? Help de mixer een handje door af en toe te roeren en dan weer verder te mixen tot je een gladde, dikke, crèmige structuur bekomt. Als dit niet voldoende helpt, voeg eventueel een beetje extra gesmolten koksolie of water toe. Let wel op dat je niet te veel water toevoegt want dan is het mogelijk dat de kaas niet helemaal opstijft en/of moeilijk ontvormt.
- Bij warm weer kan het zijn dat de kaas zacht wordt als deze een tijdje uit de koelkast is.
- Vergeten de noten te weken? Je kan de noten ook even koken (± 30min) of enkele uren ( 3-4u) laten weken in lauw/warm water en laten afkoelen. Maar het kan zijn dat de structuur hierdoor iets korreliger is.
- Wil je 3 verschillende cashewkaasjes? Deel het mengsel na het mixen in 3 en meng onder elk deel een andere smaakcombinatie.
- Deze kaas is melkvrij, sojavrij, glutenvrij (let wel op dat de kruiden(mengsels) melk-/soja-/glutenvrij zijn),… en geschikt voor vegetariërs en veganisten.
- Je kan de kaas enkele dagen in de koelkast bewaren of enkele weken in de diepvries (best laten ontdooien in de koelkast).
- …
- Nog vragen, opmerkingen, suggesties? contacteer me via de contactpagina of reageer onder dit bericht.
Andere melkvrije kaas alternatieven (kant-en-klaar te koop) :
- Bij Delhaize en Albert Heijn verkopen ze sinds kort ook vegan/melkvrije kaas van het merk Violife®. In de meeste winkels staat dit alternatief bij de ‘gewone’ (dierlijke) kaas in het koelvak, maar het is soms even zoeken. Delhaize en Albert Heijn bieden een alternatief voor plakjes kaas, geraspte kaas en ook voor smeerkaas. Ik vind deze alternatieven lekkerder en smaken volgens mij meer naar “gewone” kaas dan die van Vegan Deli®, maar smaken verschillen natuurlijk. Nog een pluspunt is dat deze kaas ongeopend redelijk lang houdbaar is en eens geopend nog een week goed blijft. Ik vind het alvast een echte aanrader.
- In sommige vestigingen van Carrefour, bij Bioplanet,… is er Vegan Deli® ( van Fit Food) verkrijgbaar, het gamma bestaat uit plantaardige alternatieven voor sneetjes kaas (in verschillende smaken) en geraspte kaas (original of intense). Ik heb deze gevonden bij Carrefour Market Niel (soms) / Hoboken en hypermark Koksijde (aanbod kan variëren), ook bij Bioplanet verkopen ze dit merk.
- In de webshop van Vegan Mission verkopen ze verschillende plantaardige alternatieven voor o.a. kaas. Klik hier voor meer informatie over de webshop.
- Daarnaast zijn er o.a. Wilmersburger, Simply V, Vegourmet (Jeezo en Jeezini), Violife,… die ook verschillende (lekkere) alternatieven voor kaas aanbieden in blok, in sneetjes, geraspte kaas, smeerkaas. Deze zijn te verkrijgen in sommige bio-/ natuurwinkels en in sommige online (vegan) webshops.
- Als ik nog andere merken ontdek of een goede webshop/winkel vind waar o.a. deze merken te verkrijgen zijn, laat ik het zeker aan jullie weten.
- Tip: de meeste alternatieven voor plakjes kaas, blokken kaas en geraspte kaas kan je ook invriezen (ongeopende verpakkingen of overschotjes in een goed afgesloten doos) en zo (iets) langer bewaren. Maar na een tijdje gaat de kwaliteit (en de smaak) wel achteruit.
- …
Veel kook/experimenteer/smulplezier….
Wil je meer weten over de groep oliën en vetten van de nieuwe voedingsdriehoek, klik hier.
17 reacties op ‘Melkvrij alternatief voor kaas: homemade cashewkaas (+ kant-en-klare alternatieven)’