Sandwiches worden gesmaakt door groot en klein. In dit recept maak ik melkvrije sandwiches die lekker smaken, zacht zijn en ook geschikt zijn voor mensen met een (koe)melkallergie. Naast de gewone sandwiches kan je er extra ingrediënten aan toevoegen voor een fantasieversie bv. rozijnen, chocolade,…. Een voordeel is dat je ze ook kan invriezen en ineens een groter aantal kan maken. Klik onder de foto voor o.a. het heerlijke recept.

Recept (voor ± 23 sandwiches):
Ingrediënten:
- 500g bloem (zie tips en tricks voor meer informatie)
- 250g volkoren tarwebloem
- 250g patisserie-bloem
- ± 220-230ml plantaardig alternatief voor melk (bv. amandeldrank, sojadrank….)
- ± 50g plantaardige vetstof (margarine bv. Alpro® Bakken en braden)
- 11g droge gist (± 1 zakje)
- 2 eieren + 1 extra (3 in het totaal)
- ± 35g suiker
- 1 koffielepel zout
Bereidingswijze:
- Maak het plantaardig alternatief voor melk warm tot het lauw is. Breek twee eieren en kluts deze.
- Doe de helft van de bloem in een kom. Voeg de droge gist, de geklutste eieren en de lauwe plantaardige ‘melk’ toe. Roer tot een papje en laat 5-10 minuten staan.
- Met de keukenrobot (met kneedhaak) of kneedmachine: Doe de overige bloem in de mengkom en voeg het papje met o.a. de gist, de eieren enz. toe en meng kort (met een lepel). Doe het zout en de suiker aan de zijkant en zet de machine op (lage stand). Voeg na ±2 minuten kneden ook de vetstof toe. Laat het nog 8-10 minuten kneden tot een elastisch deeg. Haal uit de machine en kneed eventueel nog kort met de hand. Het deeg is goed (qua consistentie) als het een beetje plakkerig is maar toch stevig aanvoelt.
- Met de hand: Stort de resterende bloem op het werkvlak of in een grote kom. en maak een soort muurtje met een kuil in het midden. Leg aan de buitenkant van “het muurtje” aan de ene zijde de suiker en het zout en aan de andere zijde de vetstof. Doe het papje met o.a. de gist, de eieren enz in het kuiltje. Roer voorzichtig van binnen naar buiten en neem steeds een klein beetje bloem van de zijkant mee. Doe dit totdat alle ingrediënten gemengd zijn. Kneed nu het deeg gedurende 15-20 minuten tot een elastisch deeg. Als je aan het deeg trekt moet het een beetje terugveren. Het deeg is goed (qua consistentie) als het een beetje plakkerig is maar toch stevig aanvoelt.
- Doe het deeg in een bebloemde kom en dek af met een (licht) vochtige handdoek. Laat 40 – 60 minuten rijzen (op een warme plaats) tot het deeg verdubbeld is.
- Bekleed 1-2 bakplaten met bakpapier of een silicone bakmat. Bestuif het werkvlak met een beetje bloem en zet een weegschaal klaar.
- Weeg telkens stukjes van ± 35-40 gram deeg af en bol de sandwiches op. (Opbollen wil zeggen dat je je de sandwiches rolt met de sluiting naar onder zodat ze mooi rond blijven tijdens het rijzen en het bakken). Hoe doe je dat?
- Leg het stukje deeg op het bebloemde werkvlak.
- Leg je hand erop zodat het balletje deeg in je handpalm zit.
- Rol tot een bolletje door met je platte hand over het stukje deeg te rollen (zoals bij het rollen van gehaktballen).
- Duw terwijl je rolt met je duim de buitenkant van het deeg naar binnen.
- Om het te verduidelijken, zie je hieronder een filmpje.
- Leg de sandwiches op de beklede bakplaat (laat ± 2-4 cm plaats tussen de sandwiches). Dek de sandwiches af met een (licht vochtige) handdoek.
- Laat 40 – 60 minuten rijzen (op een warme plaats) tot de sandwiches ongeveer verdubbeld zijn qua grootte.
- Verwarm de oven voor op 190°C – 200°C.
- Breek het derde ei en klop los. Besmeer de sandwiches voorzichtig met het losgeklopte ei, dit gaat er voor zorgen dat de sandwiches een mooiere kleur krijgen tijdens het bakken.
- Zet onderaan in de oven een ovenbestendig schaaltje met daarin wat water (zodat er een beetje stoom ontstaat tijdens het bakken).
- Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en laat de sandwiches ± 8 – 10 minuten bakken tot ze mooi goudbruin zijn en een beetje hol klinken als je er op tikt.
- Haal voorzichtig uit de oven en leg de sandwiches op een rooster. Dek de sandwiches af met een stukje plastiek (of iets dergelijks), dit gaat er mee voorzorgen dat de sandwiches mals en zacht worden.
- Bewaar de sandwiches in een goed afgesloten plastiek zakje (of iets dergelijks).
Variatie: fantasieversie met oa rozijnen, chocolade,….
- Weeg na de eerste rijs net zoals bij de sandwiches stukjes deeg af van 35-40g elk.
- Duw het stukje deeg een beetje plat en beleg met ingrediënten naar keuze bv. rozijnen, gedregde veenbessen, stukjes noten, stukjes chocolade,…..
- Plooi dicht (de zijkanten een voor een naar binnen) en draai om. Bol de fantasie sandwiches daarna op zoals bij de gewone sandwiches.
- Let erop dat de ingrediënten niet komen piepen (aan de bovenzijde) want deze kunnen verbranden tijdens het bakken.
- Leg op een bakplaat en ga verder zoals hierboven beschreven.
Tips & tricks:
- Zijn de sandwiches nog niet gaar of te licht van kleur, verhoog de oventemperatuur en/of verleng de baktijd. Worden de sandwiches te donker van kleur, verlaag de oventemperatuur en/of verkort de baktijd (elke oven is verschillend).
- Als het deeg te plakkerig is kan je er een klein beetje extra bloem aan toevoegen. Als het deeg te droog aanvoelt kan je iets meer plantaardige “melk” of vetstof toevoegen.Het deeg is goed (qua consistentie) als het een beetje plakkerig is maar toch stevig aanvoelt.
- Ik gebruik twee soorten bloem omdat de volkoren bloem zorgt voor de vezels maar het maakt de sandwiches ook iets droger. Daarom dat ik de volkorenbloem meng met gewone tarwebloem voor patisserie. De volkoren tarwebloem (geen mix voor brood) is te koop bij o.a. Albert Heijn, Delhaize, natuur-/ biowinkels,… . Je kan er ook voor kiezen om enkel de witte patisserie bloem te gebruiken maar dan bevatten de sandwiches veel minder vezels.
- Ik heb de gewone klassieke (geroosterde) amandeldrank van Alpro® gebruikt. Maar je kan kiezen naar eigen smaak welk plantaardig alternatief je gebruikt voor koemelk.
- Je kan ook met een basisrecept een deel sandwiches en een deel fantasie sandwiches (met verschillende ingrediënten) maken.
- Dek het deeg steeds af (bv. met een (vochtige) handdoek) want anders kan het uitdrogen en dit kant het rijs- en bakproces beïnvloeden.
- Om het rijzen te bevorderen kan je het deeg laten rijzen op een iets warmere plaats (bv. in de buurt van de verwarming)
- Je kan de sandwiches ook invriezen, verpak ze goed zodat ze niet uitdrogen en bewaar ze best niet langer dan een maand in de diepvriezer.
- Een fantasie sandwich is bv. een lekker en gezonder alternatief voor een koffiekoek
- Voor een niet melkvrije variant kan je ook koemelk en eventueel boter gebruiken maar dat zijn de sandwiches niet meer melkvrij.
- Nog vragen, opmerkingen, suggesties? Contacteer me via de contactpagina of reageer onder dit bericht.
Heb je ook recept zonder ei?
LikeLike
Je kan het ei eventueel vervangen door een eivervanger (te koop bij o.a. natuur-/biowinkels of online bestellen bij bv. https://www.veganmission.nl).
LikeLike