Melkvrije (vegan) “kaasplank” (webshop review)

Een melkvrije kaasplank, het klinkt misschien een beetje raar maar het kan. Op dit moment bestaan er al heel veel melkvrije (vegan) alternatieven voor kaas. In de supermarkten zijn er steeds meer alternatieven te koop maar het aanbod is (voorlopig) eerder beperkt. Online is er meer keuze en zijn er ook verschillende webshops te vinden. Ik heb er eentje uitgetest met een ruim gamma aan alternatieve producten, namelijk Vegan Mission. Klik onder de foto voor meer informatie over de webshop, mijn bevindingen, meer info over de alternatieve kaasplank en nog veel meer….

Nu meer en meer mensen kiezen voor plantaardige (veganistisch) voeding, zijn er ook meer alternatieven te vinden. Dat is niet alleen leuk voor mensen die plantaardig/ vegan eten maar ook voor mensen met een allergie voor melk en/of eieren. Enkele maanden geleden ontdekte ik Vegan Mission een webshop met heel veel plantaardige alternatieven. Hieronder vinden jullie meer informatie over de webshop en mijn ervaringen, meer info over enkele producten, ook meer uitleg over de melkvrije/vegan kaasplank en tot slot nog enkele tips en tricks. 

Informatie over de webshop (+ review)Vegan Mission

Vegan Mission is een winkel/ webshop die gevestigd is in Rotterdam in Nederland, ze leveren hun producten ook in België en Duitsland. Ook gekoelde producten worden verstuurd. Deze worden koel gehouden door het samen te verpakken met extra koeling (bv. koelelementen), diepvriesproducten kan je enkel afhalen in Rotterdam.
Ik raad zelf wel aan om te bestellen als het buiten niet te warm is. Een voordeel daarbij is dat de meeste alternatieven minstens 14 dagen – 1 maand (bv. alternatieven voor smeerkazen, verse kazen, mascarpone,…) tot 4-12 maanden (bv. alternatieven voor blokken kaas, geraspte kaas, plakken kaas enz.) houdbaar zijn, dus je kan in een keer een kleine voorraad bestellen. Het bedrijf zelf raad aan om bij opmerkingen te schrijven ” niet verzenden op vrijdag” om te voorkomen dat het pakje een heel weekend in een leveringsdepot blijft staan of in een bestelwagen van het koerierbedrijf.  Als je een account aanmaakt kan je ook punten sparen en je bestellingen opvolgen, producten opnieuw bestellen enz. De communicatie verliep vlot en je krijgt regelmatig updates van je bestelling. Ik zou deze webshop zeker aanraden en zet hieronder even de voor- en nadelen op een rij:

 • Voordelen:
  • ruim aanbod aan producten (zowel food als non-food)
  • gekoelde producten worden verpakt met extra koeling, (bij aankomst bij mij thuis was de temperatuur in de doos lager dan 10°C) 
  • virtuele spaarkaart met puntensysteem 
  • bestelling opvolgen via account en e-mail
  • korte levertermijn (bestellingen voor 15 uur worden normaal gezien dezelfde dag nog verzonden)
  • herinneringsmail bij producten die uitverkocht zijn
  • als de datum van een product bijna verstrijkt staat het erbij
  • ….
 • Nadelen:
  • de verzendkosten zijn iets meer dan 7 euro (bij bestellingen boven de 100 euro is de verzending gratis)
  • bij warm weer kan de temperatuur van het pakket ook sneller stijgen (Je kan best bestellen als het buiten wat koeler is)
  • niet alle producten zijn altijd beschikbaar (Meestal zijn de producten binnen 1-2 weken terug voorradig en dit wordt aangegeven door een rode band op de foto. Als producten echt voor langere tijd onbeschikbaar zijn, staat het in de titel en de beschrijving vermeld. )

Meer informatie over een aantal producten:

 • Enkele alternatieven voor kaas:
  • Vegourmet Jeezano vegan Parmezaan, een van mijn favorieten. Dit alternatief is vrij sterk van smaak en ook een beetje droger qua structuur. Ik vind het heel lekker bij (of verwerkt in) pesto’s, vers geraspt op een pizza of groentetaart, geschaafd op een slaatje enz. Eens geopend kan je deze kaas enkele weken goed afgesloten bewaren in de koelkast. 
  • Simply V  met kruiden en met paprika , een lekker alternatief voor smeerkaas. Dit merk verkoopt naast deze lekkere smeerkazen ook sneetjes kaas en geraspte kaas.
  • Vegusto No-Moo met walnoten, een favoriet van mijn mama. In dit alternatief zitten grote stukken walnoot en de kaas is lekker bij bv. een kaasplank.
  • Violife voor pizza Mozzarella Flavour, dit is een blok kaas die je kan raspen voor bv. op een pizza. Ik heb deze gekocht maar nog niet uitgetest. Er bestaat ook een orginal versie van zonder de mozzarella flavour maar deze heb ik nog niet gekocht. Volgens de website zou deze op een pizza zorgen voor een uniek melty effect. Als ik deze heb uitgetest zal ik mijn ervaring hier vermelden.
  • Soyana Veganella Mozzarella alternatief, deze kaas kan je gebruiken ter vervanging van mozzarella bv. in een salade. 
  • Er zijn nog veel meer alternatieven te vinden in hun webshop.
 • Melkvrije alternatieven voor zuivel:
  • Tofutti Sour Supréme is een plantaardig alternatief voor zure room. 
  • Leha Cream Like Mascarpone is een plantaardig alternatief voor de klassieke mascarpone. Ik heb dit product gekocht maar nog niet uitgetest, dus later meer…. 
  • ….
 • Melkvrije/ei-vrije/vegan zoetigheden:

Klik hier om naar de webshop van Vegan Mission te gaan (www.veganmission.nl).

De melkvrije (vegan)  kaasplank:Melkvrije (vegan) kaasplank

Je kan zelf kiezen welke plantaardige “kazen” je gebruikt, je kan het bv.  combineren met lekkere pesto’s, spreads enz. Je kan natuurlijk ook alternatieven gebruiken die je vindt in de supermarkt (meer info) of zelf experimenteren en je eigen kaas op basis van noten maken (meer info). Ik werk de kaasplank af met studentenhaver (mengeling van noten en rozijnen), verse kruiden en eetbare bloemen.

Welke “kazen” heb ik gebruikt?gebruikte producten bij de melkvrije kaasplank

 • Simply V met kruiden en met paprika
 • Vegusto No-Moo met walnoten
 • Vegourmet Jeezano vegan Parmezaan 
 • Violife ‘mozzarella flavour’  ( te verkrijgen in blok of sneetjes)

Daarnaast heb ik ook een zelfgemaakte spread, groene en rode pesto op de plank gezet en deze afgewerkt met noten, rozijn, dadels, verse kruiden en eetbare bloemen. Bij de kaasplank heb ik vers bruin (stok)brood en (bruin) (melkvrij) rozijnenbrood geserveerd. 

Tips & tricks:

 • Je kan de alternatieven voor kaas enkele dagen tot 2-3 weken (afhankelijk van welke soort) goed afgesloten bewaren in de koelkast. Maar je kan de meeste soorten ook  invriezen, dit is bv. handig bij de grotere blokken kaas. Let wel op de smeerbare kazen kan je niet zo goed invriezen, met de hardere kazen lukt dit wel. Verpak de kazen steeds goed en weet dat na enkele maanden de smaak kan verminderen.
 • Je kan als het buiten wat koeler is beter een kleine voorraad bestellen. De voordelen daarbij zijn dat je de kaas dan in huis hebt, dat je  minder vaak moet bestellen (dus ook minder verzendkosten) en dat de meeste alternatieven minstens 14 dagen – 1 maand (bv. alternatieven voor smeerkazen, verse kazen, mascarpone,…) tot 5-12 maanden (bv. alternatieven voor blokken kaas, geraspte kaas, plakken kaas enz.) houdbaar zijn.
 • Als je bijvoorbeeld (vers geraspte) ‘Vegourmet Jeezano vegan Parmezaan’ gebruikt op pizza kan je er enkele druppels olijfolie op doen voor een mooier kaaskorstje.
 • Nog vragen, opmerkingen, suggesties? Contacteer me via de contactpagina of reageer onder dit bericht.

Logo

Een reactie op “Melkvrije (vegan) “kaasplank” (webshop review)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s