Frisse yoghurt met bosvruchten

Deze zomer is het al vaak warm geweest en hebben we zelfs al een hittegolf beleefd. Veel mensen hebben dan zin in iets lekker fris. Dit gerecht is lekker fris en niet moeilijk om te maken. De bosvruchtensaus kan je best een beetje op voorhand maken want deze moet afgekoeld zijn. Daarnaast wordt de yoghurt afgewerkt met vers fruit naar smaak. Door te werken in laagjes krijg je een speciaal effect, waardoor het nog mooier oogt. Een echte aanrader bij dit warme zomerweer. Klik onder de foto voor o.a. het recept…

Frisse yoghurt met bosvruchten
Recept (voor ± 3-4 personen):
Ingrediënten:

 • ± 300g diepvries bosvruchten (bevroren)
 • ± 1/2 limoen of beetje citroen(sap)
 • zoetstof (bv. Canderel® Sugarly kristalkorrel) naar smaak
  (suiker,… kan ook)
 • 1-2 koffielepels aardappelzetmeel
 • 400-600g (magere) natuur yoghurt of plantaardig alternatief voor yoghurt,…
  (± 125-150g per persoon)
 • vers fruit (bv. frambozen, blauwe bessen, bramen, aardbeien,….)
 • eventueel gehakte noten, zaden,…. voor de afwerking
 • mooie glaasjes, coupes of kommetjes

Bereidingswijze:

 • Doe de (bevroren) bosvruchten in een kookpot samen met ± 100-150ml water, het limoen/citroensap en de zoetstof (of suiker) toe naar smaak (de saus moet fris smaken en mag niet te zoet zijn). Laat ± 10 minuten rustig pruttelen (roer af en toe).
 • Meng in een klein kommetje het aardappelzetmeel met een beetje water (± 1-2 eetlepels).
 • Als de saus de gewenste structuur heeft (er mogen nog stukjes bes inzitten), kan je deze gaan binden. Voeg dan een beetje van de warme saus toe aan het kommetje met de binding en roer goed. Roer nu beetje bij beetje de binding onder het bosvruchten-mengsel tot de gewenste dikte (het wordt nog iets dikker bij het afkoelen, het kan zijn dat je niet alle binding nodig hebt). Roer goed zodat er geen “klonters” ontstaan en laat al roerend nog even pruttelen (±1 minuut). Zet van het vuur en laat afkoelen.
 • Was (voorzichtig) het fruit en dep droog.
 • Je kan de natuur yoghurt (of plantaardig alternatief voor yoghurt) indien gewenst een beetje zoeten met wat zoetstof (of honing, suiker,…) naar smaak.
 • Als de saus is afgekoeld kan je het dresseren. Schep een beetje bosvruchtensaus in elk kommetje/glaasje. Doe nu wat yoghurt erop en dan weer wat saus en ga zo door tot de kommetjes gevuld zijn. Werk af met het vers fruit en eventueel met wat gehakte noten, zaden naar smaak.

Tips & tricks:

 • Je kan ook ander diepvries fruit gebruiken in plaats van diepvries bosvruchten, bv. frambozen, blauwe bessen, aardbeien,… of een combinatie.
 • Heb je liever vanille yoghurt (of een plantaardige variant)? Dat kan ook (let op, deze is al gezoet en sommige bevatten veel suiker). Je kan ook kiezen voor IJslandse skyr, (magere) Griekse natuur yoghurt, plattekaas of iets anders naar smaak.
 • Heb je niet graag stukjes in de saus? Laat de saus iets langer pruttelen en mix deze voor het binden.
 • Heb je niet graag pitjes in de saus? Dan kan je de saus (nadat ze gemixt is) door een zeef duwen en nadien binden met de binding (let wel de structuur is anders en de saus bevat minder vezels). Of kies voor diepvries bessen met minder pitjes zoals bv. bosbessen/ blauwe bessen of aardbeien.
 • Ik gebruik vaak Canderel Sugarly® kristalkorrel als zoetstof  omdat deze qua structuur het best te vergelijken is met kristalsuiker en geen rare nasmaak heeft. Het is wel iets duurder dan andere zoetstoffen maar ikzelf vind dat je met zo’n zakje lang toekomt omdat je er niet zoveel van hoeft te gebruiken. Maar je kan ook andere zoetstoffen gebruiken naar eigen smaak.
 • Als je het maakt voor kinderen kan je kiezen voor een klein beetje kristalsuiker,… want zoetstof is minder geschikt voor kinderen.
 • Als je het maakt met natuuryoghurt (of plantaardig alternatief) en kiest voor zoetstof, is dit dessert ook geschikt voor mensen met diabetes.
 • Je kan de bosvruchtensaus enkele dagen bewaren in de koelkast of in de diepvries (zo heb je het altijd in huis). De saus is ook lekker bij andere dingen zoals bv. vers fruit, ijs,….
 • Nog vragen, opmerkingen, suggesties? Contacteer me via de contactpagina of reageer onder dit bericht.

Veel kook/smulplezier…

Frisse yoghurt met bosvruchten

Ps. Vergeet niet voldoende water te drinken met dit warme weer. Klik hier en doe inspiratie op voor hippe dorstlessers ter variatie van water.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s