Er is iets nieuw in de supermarkt…

Aoste® heeft iets nieuws op de markt gebracht, namelijk groentespreads. Ik heb ze gekocht, bekeken, geproefd enz. De groentespreads zijn verkrijgbaar in 3 verschillende smaken: aubergine, butternut en ratatouille. Klik onder de foto voor meer informatie,….

Sinds het Vlaams Instituut voor gezond leven aanraadt de consumptie van vleeswaren te bepreken en plantaardig beleg promoot, komen er meer en meer plantaardige alternatieven voor op de boterham. Eerder kwam er al vegetarisch beleg in sneden op de markt, maar groentespreads waren tot nu toe niet zo makkelijk kant-en-klaar te vinden in de winkel. De groentespreads van Aoste® zijn voorlopig enkel te koop bij Delhaize (in het koelvak bij de vegetarische producten), hopelijk zijn ze binnenkort ook te koop in andere supermarkten. Ze zijn te koop in de smaken Butternut, Aubergine en Ratatouille.

Voor drukke momenten kan het al eens handig zijn zo’n kant-en-klare versie, maar je kan ook zelf je eigen groentespreads maken (en eventueel invriezen in porties). Het blijft belangrijk voldoende te variëren en niet steeds het zelfde op de boterham te smeren. De spreads van Aoste® zijn lactose-,melk-, soja-, ei-, glutenvrij, vegan en vrij van kunstmatige bewaarmiddelen. Hierdoor kunnen mensen met dit soort allergieën de spreads ook eten. 

Smaken verschillen, maar ik vind ze alle drie wel lekker smaken. Soms hebben groentespreads een rare bij- of nasmaak maar bij deze drie heb ik dat niet direct geproefd. Ook is de smaak niet flets, dit komt mede door het feit dat de groenten gegrild werden en volgens mij zijn er verschillende kruiden gebruikt om het smakenpalet te verbreden. De kleur van de spreads is niet echt opvallend en voor sommige misschien een beetje raar maar dit kan er op wijzen dat ze weinig tot geen kleurstoffen hebben toegevoegd (wat goed is), maar laat je niet afschrikken want dit verandert niets aan de smaak. 

Je kan de groentespreads smeren op (volkoren, bruin) brood, wraps, toast,… en eventueel combineren met bv. een blaadjes rucola, schijfjes tomaat gegrilde groenten,…

Ik ben er creatief mee aan de slag gegaan en heb het gebruikt als beleg op een (groente)pizza in plaats van de klassieke tomatensaus. 
Daarvoor heb ik 2-3 eetlepels Aoste® spread met aubergine gemengd met 1-2 eetlepels Violife® Creamy (plantaardig alternatief voor smeerkaas), dit kan je vervangen door (magere) smeerkaas. Dit heb ik dan op de pizzabodem gesmeerd, heb die daarna belegd met groenten en afgewerkt met een plantaardig alternatief voor geraspte kaas. Klik hier voor het originele recept van de (groente)pizza. 

Conclusie: De spreads zijn eens handig als kant-en-klaar alternatief voor het klassieke vleesbeleg op de boterham,…. Je kan er ook andere dingen mee doen, bv. als beleg op een pizza. Volgens mij zijn de spreads het proberen waard. Een nadeel is wel dat ze nog niet overal te koop zijn, hopelijk verandert dit binnenkort. 

Hebben jullie de spreads al uitgeprobeerd?

Veel kook-/smulplezier…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s